Arne Piel Christensen var generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp i en tid hvor vi troede på, at Danmark kunne gøre en positiv forskel i verden. Der var tolerance og vilje til at finde løsninger i internationale flygtningesituationer, og der stod international respekt om Danmark.
Den 19. marts udkommer bogen “Danske værdier og udfordringer” på Forlaget Vandkunsten. Det er Arne Piel Christensens erindringer, og jeg har haft den store glæde at bistå Arne Piel med at skrive dem. Det er ikke en kronologisk biografi, men centrale nedslag i store danske flygtningeindsatser og refleksioner over hvor vi står i dag. Bogen er gennemsyret af Arnes bekymring, over at danske regeringer siden årtusindeskiftet har ført Danmark et helt andet sted hen, end dengang vi turde tro på vores muligheder i verden. Tolerancen og overskuddet til at hjælpe andre er væk. Samfundet er blevet mindre liberalt. Vellykkede integrationsindsatser tales ned. Og troen på at forskellige kulturer kan berige hinanden er væk.
Arne Piel skriver om sin egen baggrund og om flygtningeindsatser gennem mere end 30 år. Også i hans tid modtog Danmark store flygtningegrupper, og der var vældige udfordringer, men i et positivt samarbejde mellem regering, civilsamfund og den danske befolkning var der også rigtig meget, der lykkedes. Vietnamesiske bådflygtninge og bosniske muslimer er i dag velintegrerede i det danske samfund. Blandt andet fordi man havde mod give dem en tro på fremtiden.
Politikerne bag de mange stramninger glæder sig over, at der er bred opbakning til den stramme udlændingepolitik. “Men hvis politikken er forkert, og hvis den ikke afspejler en dansk og international nødvendighed i forhold til de faktiske udfordringer, så bliver den ikke mere rigtig af at have en bred opbakning”, skriver Arne Piel Christensen.
Bogens slutkapitel hedder “Det globale imperativ”. Der er nogle værdier og nogle forpligtelser, man ikke kan gå på kompromis med. Vi har et ansvar